Förbereda för första gången till sjöss

Att vara ute till sjöss är en fantastisk upplevelse man kommer att vilja göra om och om igen. Men det är också något man bör ta på största möjliga allvar och att förbereda sig ordentligt är ett krav.

Kläder och utrustning

När det kommer till kläderna gäller det dels att klä sig efter vädret, men även med vetskapen om att vädret ute på vattnet kan skifta snabbt. Vad gäller utrustning finns det mycket som borde finnas på en båt för säkerhetens skull, men ska man bara följa med på någon annans båt behöver man i regel inte något mer än en flytväst. Att äga sin egen är praktiskt och man kan köpa en lämplig i en butik. Det kan dock vara smart att köpa ett vattentätt mobilfodral och fästa det i ett band kring halsen.

Sjösäkerheten

Utöver användandet av flytväst finns det mycket man kan göra för att hålla sig säker till sjöss. Erfarenhet är något väldigt värdefullt men tills man skaffat denna gäller det att utrusta sig med kunskap om båtar och hur det är att vara ute på vattnet. Det gäller att veta om de olika riskerna till sjöss och hur man agerar vid dem. Ett allmänt råd för alla som ger sig ut på vattnet är också att lämna alkoholen på fastlandet och inte ge sig ut efter man har druckit.

Barn till sjöss

Med barn gäller det att tänka extra på säkerheten. De ska till att börja med aldrig lämnas obevakade ombord på båten. De ska aldrig ta av sig flytvästen förrän de stigit i land och det gäller att kontrollera att flytvästen sitter ordentligt på dem. När barn är med är det även rekommenderat att hålla sig till kortare turer ute på vattnet.