Internet ute till havs

Vi har ju sett stora förbättringar när det gäller trådlöst internet de senaste åren. Många operatörer har varit väldigt bra på att kunna erbjuda 4G i så många delar av landet som möjligt, och medan det fortfarande finns en hel del att göra även på land blir internet genast ett större problem när man befinner sig på en båt utanför kusten. Så vad är problemet och vilka lösningar finns det?

För att få tillgång till 4G, vilket betyder att man kan komma upp i hastigheter kring 100 Mbit/s, gäller det att man befinner sig inom ett viss avstånd från en basstation. Ju längre bort man är från en av dessa desto svagare blir signalen och desto lägre blir även hastigheten. Och eftersom ingen bygger basstationer ute på vattnet säger det ju sig själv att signalen alltid kommer att försämras ju längre ut man kommer. Så problemet är ju helt enkelt signalstyrka och signalkvalitet.

Den enklaste lösningen på detta är då att införskaffa en 4G-router. Dessa är kan ta emot en svag signal från den närmaste basstationen och förstärka den med hjälp av en antenn. Denna bör placeras så högt som möjligt på båten för att bästa möjliga resultat. Antennen kopplas med en antennkabel till routern som då kan etablera ett lokalt wifi-nätverk ombord på båten, så länge man har valt en router med wifi naturligtvis. Nu har man tillgång till allt man normalt sett kan göra med en dator, surfplatta eller mobil som har tillgång till internet.

Nu är det inget som stoppar en från att skicka mejl, shoppa eller spela sina favorit spel. Men inte nog med det kan denna uppkoppling också ge större trygghet i olika nödsituationer. En båt som dock rör sig över större ytor kommer dock inte ha samma riktning till basstationen den mottar sin signal från. Av denna anledning ska man satsa på en så kallad rundstrålande antenn med så hög antennförstärkning som möjligt.

Man bör också se till att det är en riktig marinantenn som faktiskt kan hantera saltvatten. Den exakta modellen som kommer att fungera bäst beror på vilken typ av båt man har så det kan vara bra att höra med försäljaren först innan man köper.